Články

Dietní zásady

Všechny dietní režimy jsou výsledkem aktuálního stavu vědeckého poznání. A jak se v průběhu let toto poznání měnilo, měnily se i názory správnou výživou (a lze předpokládat, že tomu tak bude i v dalších letech).
V zásadě lze říci, že diabetická dieta dnes kopíruje tzv. racionální (rozumnou) stravu doporučovanou běžné populaci. Jejími zásadami jsou především:

  • Přiměřené množství energie (udržující hmotnost v ideálních mezích)
    • Energie rozdělená mezi základní živiny v určitém poměru: 50 až 60 procent sacharidů, 30 procent tuků, 10 až 20 procent bílkovin a dostatek vitamínů, minerálů a stopových prvků.

    • Diabetes je onemocnění spojené se sacharidy, proto je na ně v dietě kladen zvláštní důraz. Naproti tomu tuky ani bílkoviny ve stravě neovlivní hladinu výsledné glykémie a není tedy na ně nutné brát zřetel (hlídat jejich příjem musíte jen kvůli případným obavám z nadváhy – diabetická dieta má zohledňovat celkové množství energie/den dle předpokládaných potřeb daného člověka).
      Sacharidy byste měli přijímat v šesti denních jídlech: třech hlavních, dvou přesnídávkách a v takzvané druhé večeři před spaním (úkolem přesnídávek a druhé večeře je minimalizovat riziko hypoglykémie),
      Sacharidy obsahují obilí a kukuřice a všechny výrobky z nich, brambory a výrobky z nich, ovoce, mléko a mléčné výrobky, potraviny slazené cukry a luštěniny (v ostatních druzích zeleniny jsou jen v zanedbatelném množství). Dejte si také pozor například na salámy a uzeniny – mnohé z nich obsahují opravdu velké množství mouky, a tedy i sacharidů.