Články

Diabetes a pohyb

U diabetu mellitu 2. typu, kterým trpí většina diabetiků, se doporučuje změna životního stylu a dlouhodobé snížení tělesné hmotnosti na optimální úroveň. Toho lze dosáhnou především úpravou jídelníčku (nejlépe po konzultaci s dietologem) a samozřejmě přiměřenou pohybovou aktivitou.
Diabetici nejsou při pohybových aktivitách nikterak výrazněji omezeni, musejí být pouze přiměřené jejich fyzickému stavu a tělesné konstituci. Proto byste měli zvolený sport či jinou aktivitu konzultovat s lékařem – specialistou. Je také nutné dodržovat určité zásady.

Především je třeba vědět, že tělesná aktivita navozuje stejné symptomy jako nízká hladina cukru v krvi (zvýšení tepové frekvence či pocení) a že se musíte naučit tyto stavy rozlišovat.
Pokud cvičíte ve fitcentru, informujte přítomného instruktora, že trpíte diabetem. Naopak při individuálních aktivitách (například když běháte v lese) si vezměte do kapsy mobil, abyste si v případě nenadálých potíží mohli zavolat pomoc. Důležitý je také dostatečný příjem tekutin: pijte ještě dříve, než pocítíte žízeň. Doporučuje se přibližně půl litru tekutiny půl hodiny až hodinu před cvičením a asi čtvrt litru každých 15 minut během něj. A pokud si před cvičením naměříte zvýšenou hladinu glukózy nebo přítomnost ketolátek v moči, odložte jej na jindy.

Při aerobních aktivitách (běh na lyžích, cyklistika apod.) byste měli regulovat intenzitu zátěže pomocí takzvaného „talk testu“ – pohyb vám nesmí bránit v hovoru s ostatními a způsobovat zajíkání. Jistá omezení v pohybu existují pro diabetiky s retinopatií (onemocnění sítnice oka) - nevhodné posilování totiž může vést ke zvýšení nitroočního tlaku, což zvyšuje riziko poškození oční sliznice.
Lidé trpící diabetem 1. typu by měli svůj záměr začít sportovat vždy konzultovat s ošetřujícím lékařem (a také se na něj obracet při jakýchkoliv komplikacích). Před zahájením cvičení, během něj a po jeho ukončení si musí pečlivě měřit hladinu cukru v krvi. Výhodou pravidelného pohybu je ovšem fakt, že zvyšuje citlivost tkání vůči inzulínu – aktivní diabetici si mnohdy mohou – samozřejmě pod dohledem lékaře – snížit dávky tohoto hormonu.