• Diabetes je epidemie!

    Víte o tom? Pardubice – V Pardubicích proběhl IX. sjezd diabetiků České republiky. Do hotelu Zlatá štika přijelo přibližně devadesát lidí z celé republiky, kterých se tato problematika týká. Na akci, Číst dál
  • Glykemický index potravin

    Glykemický index potravin je číselný údaj, který vyjadřuje účinek příslušné potraviny na zvýšení hladiny glukózy v krvi ve srovnání s referenční potravinou tj. glukózou samotnou. Čím vyšší číslo GI, tím Číst dál
  • Diabetes je epidemie!

    Víte o tom? Pardubice – 22.11.2012 byl v Pardubicích zahájen IX. sjezd diabetiků České republiky. Do hotelu Zlatá štika se sjelo přibližně devadesát lidí z celé republiky, kterých se tato problematika Číst dál
  • Alternativní sladidla

    Dietních potravin s umělými sladidly nabízejí obchody nemalé množství. Lákají nás na nízký obsah jednoduchých cukrů, avšak nelze je konzumovat bez rozmyslu. V porovnání s ostatními potravinami totiž často obsahují Číst dál
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Zakázaná jídla a nápoje

Pokud trpíte diabetem, musíte se obejít bez cukru a jím slazeným jídlům a nápojům. Především je nutné vyhnout se zákuskům, které mnohdy obsahují i neúměrné množství tuků (když už bez zákusků nemůžete být, zvolte ty s umělým sladidlem), medu, kandovanému ovoci, kompotům či čokoládě. Musíte omezit i potraviny slazené sorbitem, případně fruktózou – obě tato sacharidová sladidla se v těle přeměňují na glukózu.


Nevhodné jsou i velmi sladké druhy ovoce, kachní, husí a tučné vepřové maso, slanina, škvarky, klobásy, paštiky, vepřové sádlo, máslo, salám či mastná šunka, z mléčných výrobků se vyhněte plnotučnému mléku, jogurtům, tvarohu, tučným sýrům a smetaně. Na váš stůl by se neměly dostat tučné druhy ryb (úhoř, losos či ryby v rostlinném oleji).
Nevhodnými nápoji jsou všechny limonády slazené cukrem – sacharózou či glukózou –, a nápoje „kolového“ typu. Přednost dávejte čisté vodě, sodovce, vodě s citronem s umělým sladidlem, neslazeným minerálním vodám s nízkým obsahem sodíku, diabetickým čajům, šípkovému čaji, zrnkové kávě (netrpíte-li vysokým krevním tlakem) a meltě.
U alkoholických nápojů mějte na paměti, že přípustným množstvím je půl až deci suchého vína denně (netrpíte-li nemocemi jater). Vyhněte se polosladkým a sladkým vínům a likérům. Nevhodné je i pivo: obsahuje totiž sladové látky, které se v těle rychle mění na glukózu.

Jak zhubnout

Při hubnutí je třeba obrnit se trpělivostí. Nečekejte, že během pár měsíců shodíte 25 kilogramů nadváhy, které jste přibrali během 15 let. Přiměřená rychlost hubnutí, při níž se snižuje riziko zpětného návratu k výchozí vyšší hmotnosti, představuje zhruba jeden až dva kilogramy měsíčně.
Rozhodnete-li zhubnout, je nejlepší vyhledat odborníka. Zajděte si k praktickému lékaři: buď vám bude schopen poradit sám, nebo vás odešle k specialistovi – obezitologovi. Určitě se snadněji hubne ve spolupráci se specialistou, který vám připraví plán, pomůže s dietou, kontroluje vaše úspěchy či zmírňuje dopad přechodných neúspěchů. Spolupráce s odborníkem je nutná zejména při vyšším stupni obezity, kdy se už nestačí jen dieta a pohyb, nebo v případě dalších závažnějších onemocnění.
Chcete-li zhubnout, musíte především snížit příjem potravy a naopak zvýšit fyzickou zátěž. Je přitom víceméně lhostejné, kterému typu sportovní aktivity se rozhodnete věnovat, musí jen odpovídat vašemu věku a možnostem. Fyzická aktivita (tedy nejen sport, ale třeba i práce na zahradě) bude mít vliv nejen na vaši kondici, ale do značné míry určí, jak plynule a rychle se vám podaří snížit váhu.

Co vám přinese cvičení

  • Zvýšíte si fyzickou kondici: posílíte si nejen svaly, ale zlepšíte i činnost kardiovaskulárního systému. Postupně se cvičení stane méně namáhavým: za stejnou dobu dokážete podat vyšší výkon. Hubnout pak budete stále snadněji.
  • Snížíte svoji hmotnost: pravidelné cvičení výrazně zvýší váš výdej energie, což spolu omezením příjmu energie z potravy vede ke snižování nadváhy.
  • Zlepšíte svoji náladu: během cvičení se v organismu uvolňují tzv. mediátory dobré nálady (endorfiny a enkefaliny) zodpovědné ze to, že po cvičení a později i během něj, se na vaší tváři objeví široký úsměv. Budete pak psychicky mnohem vyrovnanější.
  • Snížíte riziko civilizačních onemocnění (vysoký krevní tlak, mozková mrtvice, diabetes, infarkt myokardu): některé studie naznačují, že pokud trpíte diabetem 2. typu a snížíte svoji hmotnost o jeden kilogram, prodloužíte si život o tři až čtyři měsíce. Deset ubraných kilogramů tedy představuje zhruba 2,5 roku života „navíc“.

 

Alternativní sladidla

cukr-4bf50712278d1 300x200

Dietních potravin s umělými sladidly nabízejí obchody nemalé množství. Lákají nás na nízký obsah jednoduchých cukrů, avšak nelze je konzumovat bez rozmyslu. V porovnání s ostatními potravinami totiž často obsahují mnohem více tuků, mouky a jiných sacharidových náhražek kvůli tomu, aby nahradily cukr.
„Dietní“ oplatka má tedy podobné a někdy – vzhledem k vysokému obsahu tuku – dokonce i vyšší výživové hodnoty jako každá obyčejná oplatka. Máte-li tedy skutečně chuť na sladké, snězte raději něco, na co máte skutečně chuť – ovšem v omezeném množství.

Sladidla u diabetiků

Odborníci diabetikům doporučují konzumovat nízkoenergetické potraviny (se sníženým množstvím energie o více než 30 procent oproti srovnatelnému výrobku) odpovídající racionální výživě a započítané do dietního plánu. Nejčastěji se jedná o „light“ nápoje a mléčná kalorická sladidla přírodního původu (fruktóza, sorbit, glycirizin, steriozit) by se kvůli jejich relativně vysoké kalorické hodnotě neměla používat v dávce vyšší než 25 až 50 gramů za den. Oproti tomu výhodou nekalorických sladidel syntetického původu (aspartam, acesulfam K, sacharin a sucralóza) je skutečnost, že nezvyšují riziko zubního kazu ani hladinu glukózy v krvi. Umělá sladidla se vyrábějí v různých konzistencích (malé tabletky, jemný sypký prášek, hrubší granulky nebo v tekuté formě), podle způsobu jejich použití (ke slazení kávy, na pečení, vaření apod.. Je dobré různé druhy náhradních sladidel kombinovat.

Místo pro vaši reklamu

postavy2