• Diabetes je epidemie!

    Víte o tom? Pardubice – V Pardubicích proběhl IX. sjezd diabetiků České republiky. Do hotelu Zlatá štika přijelo přibližně devadesát lidí z celé republiky, kterých se tato problematika týká. Na akci, Číst dál
  • Glykemický index potravin

    Glykemický index potravin je číselný údaj, který vyjadřuje účinek příslušné potraviny na zvýšení hladiny glukózy v krvi ve srovnání s referenční potravinou tj. glukózou samotnou. Čím vyšší číslo GI, tím Číst dál
  • Diabetes je epidemie!

    Víte o tom? Pardubice – 22.11.2012 byl v Pardubicích zahájen IX. sjezd diabetiků České republiky. Do hotelu Zlatá štika se sjelo přibližně devadesát lidí z celé republiky, kterých se tato problematika Číst dál
  • Alternativní sladidla

    Dietních potravin s umělými sladidly nabízejí obchody nemalé množství. Lákají nás na nízký obsah jednoduchých cukrů, avšak nelze je konzumovat bez rozmyslu. V porovnání s ostatními potravinami totiž často obsahují Číst dál
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Alternativní sladidla

cukr-4bf50712278d1 300x200

Dietních potravin s umělými sladidly nabízejí obchody nemalé množství. Lákají nás na nízký obsah jednoduchých cukrů, avšak nelze je konzumovat bez rozmyslu. V porovnání s ostatními potravinami totiž často obsahují mnohem více tuků, mouky a jiných sacharidových náhražek kvůli tomu, aby nahradily cukr.
„Dietní“ oplatka má tedy podobné a někdy – vzhledem k vysokému obsahu tuku – dokonce i vyšší výživové hodnoty jako každá obyčejná oplatka. Máte-li tedy skutečně chuť na sladké, snězte raději něco, na co máte skutečně chuť – ovšem v omezeném množství.

Sladidla u diabetiků

Odborníci diabetikům doporučují konzumovat nízkoenergetické potraviny (se sníženým množstvím energie o více než 30 procent oproti srovnatelnému výrobku) odpovídající racionální výživě a započítané do dietního plánu. Nejčastěji se jedná o „light“ nápoje a mléčná kalorická sladidla přírodního původu (fruktóza, sorbit, glycirizin, steriozit) by se kvůli jejich relativně vysoké kalorické hodnotě neměla používat v dávce vyšší než 25 až 50 gramů za den. Oproti tomu výhodou nekalorických sladidel syntetického původu (aspartam, acesulfam K, sacharin a sucralóza) je skutečnost, že nezvyšují riziko zubního kazu ani hladinu glukózy v krvi. Umělá sladidla se vyrábějí v různých konzistencích (malé tabletky, jemný sypký prášek, hrubší granulky nebo v tekuté formě), podle způsobu jejich použití (ke slazení kávy, na pečení, vaření apod.. Je dobré různé druhy náhradních sladidel kombinovat.

Místo pro vaši reklamu

postavy2