• Diabetes je epidemie!

    Víte o tom? Pardubice – V Pardubicích proběhl IX. sjezd diabetiků České republiky. Do hotelu Zlatá štika přijelo přibližně devadesát lidí z celé republiky, kterých se tato problematika týká. Na akci, Číst dál
  • Glykemický index potravin

    Glykemický index potravin je číselný údaj, který vyjadřuje účinek příslušné potraviny na zvýšení hladiny glukózy v krvi ve srovnání s referenční potravinou tj. glukózou samotnou. Čím vyšší číslo GI, tím Číst dál
  • Diabetes je epidemie!

    Víte o tom? Pardubice – 22.11.2012 byl v Pardubicích zahájen IX. sjezd diabetiků České republiky. Do hotelu Zlatá štika se sjelo přibližně devadesát lidí z celé republiky, kterých se tato problematika Číst dál
  • Alternativní sladidla

    Dietních potravin s umělými sladidly nabízejí obchody nemalé množství. Lákají nás na nízký obsah jednoduchých cukrů, avšak nelze je konzumovat bez rozmyslu. V porovnání s ostatními potravinami totiž často obsahují Číst dál
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Dieta u diabetu

Dieta u diabetu

Základem úspěchu při léčbě diabetu je dodržování dietních zásad.

Více o dietách

  • Diabetické dítě ve škole či školce +

    Diabetické dítě touží po tom, Číst dál
  • Jak vzniká obezita +

    Obezita vzniká porušením energetické rovnováhy. Číst dál
  • Cukrovka pod kontrolu +

    Pro léčbu diabetu je zásadní Číst dál
  • Dětský diabetes +

    U dětí je obvykle diagnostikován Číst dál
  • Dítě s cukrovkou +

    Diabetes přichází do života dítěte Číst dál
  • Diabetes a řízení motorových vozidel +

    Od 15. dubna 2011 platí Číst dál
  • 1
  • 2

Aktuálně

Pro léčbu diabetu je zásadní hlídání glykémie samotným pacientem. Jeden z nejuznávanějších způsobů měření krevního cukru sleduje hodnoty v osmi denních časech:

  • 1. ráno nalačno, tedy před jídlem,
  • 2. za hodinu po snídani,
  • 3. před obědem,
  • 4. hodinu po obědě,
  • 5. před večeří,
  • 6. hodinu po večeři,
  • 7. ve 22 hodin (než jdete spát – tehdy se nejčastěji doporučuje aplikovat dlouhodobý inzulín),
  • 8. kolem čtvrté hodiny ranní (tělo se začíná připravovat na blížící se den a hladina krevního cukru se přirozeně zvyšuje).
  • Obecně se doporučuje měřit hladinu glykémie pomocí speciálních proužků hodinu až dvě po jídle, většina lékařů považuje za důležitou její hodnotu hodinu po jídle, neboť je zpravidla nejvyšší.
    Následující tabulka ve zjednodušené podobě ukazuje, zda a na kolik balení proužků mají pacienti nárok (konečné rozhodnutí je ale vždy na ošetřujícím diabetologovi):

    terapie množství proužků/rok

    • Pacient léčený dietou 50
    • Pacient léčený perorálními antidiabetiky 100
    • Pacient léčený inzulínem jednou až dvakrát denně 400
    • Pacient léčený inzulínem třikrát a vícekrát denně 1000
    • Pacient na pumpě 1000

    Pozn.: Množství od 400 do 1000 proužků podléhá schválení revizním lékařem pojišťovny.