Nároky diabetika

Podle současné legislativy nemá maximální výše poplatků u lékaře a doplatků za léky přesáhnout 5 000 korun za rok, u mladších 18 let a starších 65 let 2 500 korun. Zdravotní pojišťovny jsou povinné tyto částky sledovat, a jakmile přesáhnou roční limit, musejí pacientovi přeplatek vrátit, a to do 60 dnů od konce čtvrtletí, ve kterém byl překročen.

Každý pojištěnec má jednou za rok nárok na bezplatný výpis ze svého osobního účtu, na kterém jsou zaznamenány všechny uhrazené poplatky. Diabetici s příjmy nižšími než životní minimum mohou zažádat o příspěvek na diabetickou dietu, tato dávka jim ale nemusí být přiznána. Každý diabetik má nárok na inzulin a injekce s jehlou zdarma, glukometr pojišťovny hradí jen těm, kteří si inzulin aplikují nejméně třikrát denně.

Děti do 18 let věku neplatí třicetikorunové regulační poplatky za návštěvu u lékaře, ani za návštěvní službu. Do ročního limitu 2 500 Kč se u nich započítávají třicetikorunové poplatky za návštěvu klinického psychologa či klinického logopeda, poplatek za položku na receptu u léku plně nebo částečně hrazeného z veřejného zdravotního pojištění, a doplatky na léky ve výši doplatku na nejlevnější na trhu dostupný lék nebo potravinu pro zvláštní lékařské účely.

U starších 65 let se do limitu 2 500 Kč započítávají třicetikorunové poplatky za návštěvu lékaře, za návštěvní službu praktického lékaře a za návštěvu klinického psychologa či klinického logopeda, poplatek za položku na receptu, doplatky na léky ve výši doplatku na nejlevnější na trhu dostupný lék nebo potravinu pro zvláštní lékařské účely a doplatky na částečně hrazené léčivé přípravky obsahující látky určené k podpůrné a doplňkové léčbě

U všech ostatních se do limitu 5 000 Kč započítávají: poplatek 30 korun za návštěvu lékaře, klinického psychologa, klinického logopeda a za návštěvní službu, poplatek za vydání každého plně nebo částečně hrazeného léčivého přípravku nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely předepsaných na receptu, doplatky na částečně hrazené léčivé přípravky ve výši doplatku na nejlevnější na trhu dostupný lék nebo potravinu pro zvláštní lékařské účely (pokud ovšem lékař na receptu vyznačí, že předepsaný přípravek nelze nahradit, započítává se do limitu doplatek v plné výši).

Do limitu se naopak nezapočítávají:

  • regulační poplatek ve výši 90 Kč za pohotovostní službu (včetně zubní), pokud následně nedojde k přijetí do ústavní péče
  • šedesátikorunový poplatek za každý den ústavní nebo komplexní lázeňské péče
  • doplatky na částečně hrazené léčivé přípravky a potraviny pro zvláštní lékařské účely obsahující léčivé látky určené k podpůrné nebo doplňkové léčbě předepsané pojištěnci mladšímu 65 let
  • doplatky na zdravotnické prostředky vydané na poukazy a doplatky za částečně hrazené léky vyúčtovávané jako takzvané zvlášť účtované léčivé přípravky (ZULP).

Místo pro vaši reklamu

postavy2