Proč je u diabetiků důležitý pohyb

Fyzická aktivita je nedílnou součástí léčby pacientů s diabetem jakéhokoliv typu. Intenzivní cvičení zvyšuje citlivosti na inzulin – výsledkem jsou nižší hodnoty hladiny krevního cukru (v řadě případů je pak možné omezit dávky inzulinu). Mezi další pozitivní efekty patří omezení rizika aterosklerózy, redukce hmotnosti (zvýšeným výdejem energie a snížením nadměrné chuti k jídlu) či příznivý vliv na vysoký krevní tlak. Pravidelný pohyb zlepšuje kompenzaci diabetu, čímž zabraňuje komplikacím u lidí léčených inzulinem. Zároveň působí příznivě na pohybový aparát a také zlepšuje naši náladu (hodnotíme pak sami sebe lépe, jsme spokojenější, lépe spíme).

Mezi doporučené pohybové aktivity patří chůze, turistika, cyklistika, plavání, vytrvalostní běh, kondiční aerobní cvičení a vůbec jakýkoliv pohyb, který vás baví: lyžování, bruslení, fotbal, tenis, squash, tanec atd. Při výběru – nejlépe ve spolupráci s diabetologem – musíte samozřejmě brát ohled na svůj věk, skutečnost, zda trpíte diabetickými komplikacemi nebo jinými nemocemi, zda jste léčeni inzulinem a v kolika denních dávkách, zda jste schopni kontrolovat si krevní cukr glukometrem atd. Odborníci dnes každopádně doporučují udělat denně 10 tisíc kroků – můžete je změřit krokoměrem, jehož pořízení není finančně nákladné. 

Pohybové aktivity musí být pravidelné: nejlepší je určit si den a čas, eventuálně zamluvit místo a domluvit se s kamarádem či kolegou. Máte-li totiž stanoveny dobu a místo, hůře se budete vymlouvat, že z toho či onoho důvodu nemáte čas.

 

Hýbat byste se měli minimálně 30 minut třikrát týdně (ideálně ovšem každodenně), vhodné je dosáhnout a udržovat si tepovou frekvenci mezi 60 až 90 procenty maximální hodnoty (spočítáte si ji tak, že od čísla 220 odečtete svůj věk: je li vám tedy například 55 let, činí výsledek dané rovnice 165 a 60 procent z této hodnoty je 99 tepů za minutu).

Prevence vzniku diabetu

Postatou primární prevence diabetu je identifikace lidí se zvýšeným rizikem (například obézní, výskyt cukrovky v rodině atd.), u nichž je třeba zabránit vzniku této nemoci nebo jej alespoň oddálit.

Neexistuje přesvědčivý důkaz, že je možná primární prevence diabetu 1. typu, je ale jisté, že lze zabránit (nebo alespoň oddálit), nástupu cukrovky 2. typu.

Změna životního stylu zahrnující snížení tělesné hmotnosti vhodným stravováním a zvýšením fyzické aktivity se výrazně podílí v prevenci cukrovky 2. typu. Kontrola tělesné hmotnosti se podílí také na snížení rizika srdečních onemocnění, snížení krevního tlaku atd.

Sekundární prevence zahrnuje včasné odhalení nemoci a prevenci komplikací. Takže také redukuje potřebu léčby komplikací.

Dobrá kompenzace cukrovky spočívající v dostatečné kontrole hladin krevního cukru snižuje riziko rozvoje komplikací a zpomaluje jejich progresi u všech typů cukrovky. Kontrola vysokého krevního tlaku a zvýšené hladiny tuků je stejně důležitá.

Prediabetes

Více ohroženi diabetem jsou lidé, kteří mají porušenou glukózovou toleranci nebo zvýšenou lačnou glykémii (hladinu krevního cukru po ránu, před najedením).

 

  • Při porušené glukózové toleranci (při perorálním glukózovém tolerančním testu – konzumace určitého množství přesně koncentrované sladké tekutiny a následné opakované měření hodnot glykémie v čase – dosahují hodnoty glykémie po dvou hodinách 7,8 mmol/l až 11,0 mmol/l) už organismus úplně nekontroluje koncentraci glukózy v krvi. Takto postižení lidé zatím diabetem netrpí, ale nezmění-li své životní návyky tak, aby u nich byl příjem a výdej energie v rovnováze, s velkou pravděpodobností jím v blízké budoucnosti onemocní.
  • U lidí s porušenou lačnou glykémií (její hodnoty nalačno se pohybují mezi 6 až 7 mmol/l a při perorálním glukózovém tolerančním testu s hladinou glykémie po dvou hodinách nižší než 7,8 mmol/l) hrozí vznik diabetu 2. typu. Proto by měli snížit svou hmotnost (vhodným stravováním a pohybovými aktivitami).

 

Místo pro vaši reklamu

postavy2