Péče o nohy diabetika

Diabetes mellitus 2. typu často způsobuje diabetickou polyneuropatii, která se projevuje palčivými nočními bolestmi nohou, mravenčením, trnutím apod). Nejzávažnější je ale ztráta citlivosti – necítíte pak bolest při dotyku, uhození, pořezání a další poranění, mnohdy dokonce ani teplo (horkou vodu, kamna) či zimu, což může vést k popáleninám a omrzlinám.

Velmi často si člověk trpící diabetickou polyneuropatií poranění nevšimne i několik dní a ze zprvu drobné ranky může vzniknout rozsáhlý a obtížně se hojící defekt. Proto si opravdu každý den kontrolujte nohy, v případě otlaků opakovaně (chodidlo a za pomoci zrcátka i místa mezi prsty). Udržujte také kůži vláčnou pomocí speciálního krému na nohy, případně pleťového mléka (vyhněte se ale místům mezi prsty). Před obutím si prohlédněte boty, zda do nich něco nezapadlo a nenazouvejte si je bez ponožek (po jejich natažení se ujistěte, že na nich není záhyb). Pokud delší dobu sedíte, snažte se zlepšit cirkulaci krve: občas natáhněte nohy a zhruba pět minut s nimi pohybujte v kotnících (nohu střídavě propínejte a přitahujte k nártu). Před koupelí vždy testujte teplotu vody (například loktem), nehty ošetřujte podle pokynů specializovaného pedikéra. A objevíte-li na noze defekt, zajděte hned za svým diabetologem.

Důležitou prevencí poranění dolních končetin je vhodná obuv – její výběr vždy proberte s diabetologem, podiatrem nebo ortopedem (bezpodmínečně nutné je to v případě, pokud trpíte častými otlaky, neuropatií, ischemickou chorobou dolních končetin nebo máte-li na nohách deformity či defekty). Každopádně by vás obuv neměla tísnit, ale na druhou stranu vám nemá být ani volná (nejde jen o její délku, ale také o šířku a hloubku).

Vhodná je tvrdá podrážka boty (zabrání deformacím a náhodnému proniknutí ostrých předmětů), podpatek nemá být vyšší než 20 až 25 milimetrů. Naopak vršek boty by měl být měkký (umožní jí to vytvarovat se podle nohy) a beze švů (mohou způsobit otlaky). Pásková obuv není vhodná, nejlepší je uzavřený střih svršku, nejlépe se šněrováním nebo „suchým zipem“. Polštářování uvnitř boty musí být měkké, beze švů a výstupků. Používejte také odolnou vyměnitelnou vložku, která zmírňuje vertikální zátěž a brání posunu nohy v botě.

Místo pro vaši reklamu

postavy2