Inzulin v léčbě diabetu

Hormon inzulin obsahuje celá řada inzulinových přípravků. Odlišné jsou ovšem látky, ve kterých je rozpuštěn. Proto každý léčivý přípravek vykazuje trochu jinou rychlost vstřebávání, dobu nejvyššího účinku i celkový čas, po který působí. Důležité je proto zvolit si správně typ přípravku (jiný třeba na den, jiný na noc), aby organismus měl vždy tolik inzulinu, kolik potřebuje.

Dnes už nejsou používány dříve rozšířené inzuliny zvířecí (z tkání zejména vepřového a hovězího dobytka), diabetici jsou léčeni buď průmyslově vyráběnými inzuliny lidskými (humánními) či geneticky pozměněnými (inzulinovými analogy).

Humánní inzuliny rozdělujeme na ty, které se podávají před jídlem (působí rychle a pokrývají příjem glukózy v hlavních jídlech), ty, které se užívají jako zdroj bazální dávky (působí déle a pokrývají takzvanou bazální dávku inzulinu zejména v noci), a směsi obou těchto inzulinu v různých poměrech kombinujících jejich vlastnosti. Geneticky pozměněné inzuliny mají stejný účinek jako inzuliny humánní, liší se ale rychlostí vstřebávání, což umožňuje udržet vyrovnanější hladinu krevního cukru v organismu (existují analoga inzulinů krátkodobých i déle působících).

Místo pro vaši reklamu

postavy2