• Diabetes je epidemie!

    Víte o tom? Pardubice – V Pardubicích proběhl IX. sjezd diabetiků České republiky. Do hotelu Zlatá štika přijelo přibližně devadesát lidí z celé republiky, kterých se tato problematika týká. Na akci, Číst dál
  • Glykemický index potravin

    Glykemický index potravin je číselný údaj, který vyjadřuje účinek příslušné potraviny na zvýšení hladiny glukózy v krvi ve srovnání s referenční potravinou tj. glukózou samotnou. Čím vyšší číslo GI, tím Číst dál
  • Diabetes je epidemie!

    Víte o tom? Pardubice – 22.11.2012 byl v Pardubicích zahájen IX. sjezd diabetiků České republiky. Do hotelu Zlatá štika se sjelo přibližně devadesát lidí z celé republiky, kterých se tato problematika Číst dál
  • Alternativní sladidla

    Dietních potravin s umělými sladidly nabízejí obchody nemalé množství. Lákají nás na nízký obsah jednoduchých cukrů, avšak nelze je konzumovat bez rozmyslu. V porovnání s ostatními potravinami totiž často obsahují Číst dál
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Dieta u diabetu

Dieta u diabetu

Základem úspěchu při léčbě diabetu je dodržování dietních zásad.

Více o dietách

  • Diabetické dítě ve škole či školce +

    Diabetické dítě touží po tom, Číst dál
  • Jak vzniká obezita +

    Obezita vzniká porušením energetické rovnováhy. Číst dál
  • Cukrovka pod kontrolu +

    Pro léčbu diabetu je zásadní Číst dál
  • Dětský diabetes +

    U dětí je obvykle diagnostikován Číst dál
  • Dítě s cukrovkou +

    Diabetes přichází do života dítěte Číst dál
  • Diabetes a řízení motorových vozidel +

    Od 15. dubna 2011 platí Číst dál
  • 1
  • 2

Aktuálně

U těhotných diabetiček se snižuje hladina glukózy nalačno mezi 8. a 12. týdnem a postupně se zvyšuje hladina inzulinu nalačno (nejvíce mezi 28. a 32. týdnem). Rostoucí produkce těhotenských hormonů v placentě způsobuje zhoršenou periferní utilizaci (využití) glukózy, narůstá inzulinová rezistence (snížená citlivost na inzulin), při hladově podstatně častěji hrozí ketoacidózy. Mění se ovšem i metabolismus aminokyselin a tuků, což může mít negativní vliv na plod, a to jak na počátku těhotenství (působí teratogenně – hrozí riziko vyvolání vrozené vývojové odchylky plodu), tak i později – může dojít k jeho dalšímu postižení. Výskyt vrozených vývojových vad u dětí žen s diabetem 1. a 2. typu přímo souvisí s metabolickou kompenzací v době početí a v prvních týdnech těhotenství: existuje vztah mezi hladinou glykovaného hemoglobinu a kongenitálními malformacemi. Mezi vývojové vady specifické pro diabetes patří syndrom kaudální regrese (porucha osifikace bederních obratlů, křížové kosti, kostí dolních končetin), srdeční vady (defekty septa, transpozice velkých cév), postižení gastrointestinálního a urogenitálního systému (ageneze či atrézie jednotlivých orgánů) nebo centrálního nervového systému (anencefalie, poruchy uzávěru neurální trubice). Nejčastěji užívaná klasifikace diabetu v těhotenství se odvíjí od doporučení americké National Diabetes Data Group (NDDG):

  •  pregestační diabetes (žena trpěla diabetem mellitem 1. či 2. typu již před těhotenstvím), který se dále klasifikuje podle komplikací,
  •  gestační diabetes (diagnostikován až v těhotenství) s podskupinami A1 (u nás porucha glukózové tolerance v těhotenství) a A2 (u nás gestační diabetes). Sem patří i skupina pacientek s cukrovkou v předchozích těhotenstvích.