• Diabetes je epidemie!

    Víte o tom? Pardubice – V Pardubicích proběhl IX. sjezd diabetiků České republiky. Do hotelu Zlatá štika přijelo přibližně devadesát lidí z celé republiky, kterých se tato problematika týká. Na akci, Číst dál
  • Glykemický index potravin

    Glykemický index potravin je číselný údaj, který vyjadřuje účinek příslušné potraviny na zvýšení hladiny glukózy v krvi ve srovnání s referenční potravinou tj. glukózou samotnou. Čím vyšší číslo GI, tím Číst dál
  • Diabetes je epidemie!

    Víte o tom? Pardubice – 22.11.2012 byl v Pardubicích zahájen IX. sjezd diabetiků České republiky. Do hotelu Zlatá štika se sjelo přibližně devadesát lidí z celé republiky, kterých se tato problematika Číst dál
  • Alternativní sladidla

    Dietních potravin s umělými sladidly nabízejí obchody nemalé množství. Lákají nás na nízký obsah jednoduchých cukrů, avšak nelze je konzumovat bez rozmyslu. V porovnání s ostatními potravinami totiž často obsahují Číst dál
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Dieta u diabetu

Dieta u diabetu

Základem úspěchu při léčbě diabetu je dodržování dietních zásad.

Více o dietách

  • Diabetické dítě ve škole či školce +

    Diabetické dítě touží po tom, Číst dál
  • Jak vzniká obezita +

    Obezita vzniká porušením energetické rovnováhy. Číst dál
  • Cukrovka pod kontrolu +

    Pro léčbu diabetu je zásadní Číst dál
  • Dětský diabetes +

    U dětí je obvykle diagnostikován Číst dál
  • Dítě s cukrovkou +

    Diabetes přichází do života dítěte Číst dál
  • Diabetes a řízení motorových vozidel +

    Od 15. dubna 2011 platí Číst dál
  • 1
  • 2

Aktuálně

Všechny dietní režimy jsou výsledkem aktuálního stavu vědeckého poznání. A jak se v průběhu let toto poznání měnilo, měnily se i názory správnou výživou (a lze předpokládat, že tomu tak bude i v dalších letech).
V zásadě lze říci, že diabetická dieta dnes kopíruje tzv. racionální (rozumnou) stravu doporučovanou běžné populaci. Jejími zásadami jsou především:

  • Přiměřené množství energie (udržující hmotnost v ideálních mezích)
    • Energie rozdělená mezi základní živiny v určitém poměru: 50 až 60 procent sacharidů, 30 procent tuků, 10 až 20 procent bílkovin a dostatek vitamínů, minerálů a stopových prvků.

    • Diabetes je onemocnění spojené se sacharidy, proto je na ně v dietě kladen zvláštní důraz. Naproti tomu tuky ani bílkoviny ve stravě neovlivní hladinu výsledné glykémie a není tedy na ně nutné brát zřetel (hlídat jejich příjem musíte jen kvůli případným obavám z nadváhy – diabetická dieta má zohledňovat celkové množství energie/den dle předpokládaných potřeb daného člověka).
      Sacharidy byste měli přijímat v šesti denních jídlech: třech hlavních, dvou přesnídávkách a v takzvané druhé večeři před spaním (úkolem přesnídávek a druhé večeře je minimalizovat riziko hypoglykémie),
      Sacharidy obsahují obilí a kukuřice a všechny výrobky z nich, brambory a výrobky z nich, ovoce, mléko a mléčné výrobky, potraviny slazené cukry a luštěniny (v ostatních druzích zeleniny jsou jen v zanedbatelném množství). Dejte si také pozor například na salámy a uzeniny – mnohé z nich obsahují opravdu velké množství mouky, a tedy i sacharidů.